Aile İçi Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Aile içi tapu devri, yabancıya devir işleminden farksız bir şekilde yapılmaktadır. Belli bir bedel karşılığında yapılan bu devir işleminin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği aşağıdaki belirtilmiştir. Aile içi tapu devri yapmak isteyenlerin bu yolu izlemesi yeterli olacaktır.

Aile içi tapu devri işleminde iki farklı yol izlenmektedir. Bunlardan birincisi yukarıda bahsettiğimiz gibi normal satış sürecinin izlenmesi. İkincisi ise alıcının satıcıya herhangi bir bedel ödemediği hibe işlemidir.

Hibe ile yapılan devir işleminde harçlar satışa göre daha fazla olduğundan dolayı devirde en çok tercih edilen yöntem normal satış olarak karşımıza çıkar.

Aile içinde tapunun devredilmesi genellikle miras, satış ve hibe şeklinde gerçekleşiyor.

Miras yolu ile üzerine geçen bir mülkün tapu devri için miras intikal işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Paranın söz konusu olduğu satış işleminde ise birinci derece yakın dahi olsa da tapu devir işlemindeki yol aynen izlenmektedir.

Birinci derece yakına olan tapu devri için gayrimenkulün bağış veya hibe yolu ile terk edilmesi gerekli olacaktır. Yani söz konusu olan mülkün reşit kişiler arasında alışverişe konu olmadığı yani tarafların birbirlerine bedel ödemeyeceği anlamına gelecektir.

Aile içi tapu devri işleminde aşağıda bahsedeceğimiz belgelerin temin edilmesinin ardından randevu işlemi alınarak devir için gerekli olan işlemler başlatılır.

Aile İçi Tapu Devri İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

• Satışı gerçekleştirilecek olan taşınmaza ait tapu senedi, tapu senedi yoksa malın ada, parsel numarasının belirtildiği bir belge.
• TC kimlik numarası, pasaport veya avukat kimliği
• Vesikalık fotoğraf
• Temsilci olarak katılan varsa temsile ilişkin belge,
• Vergi borcu yoktur yazısı.
• DASK ( Zorunlu deprem sigortası

Aile İçi Tapu Devir Masrafları Ne Kadar Tutar?

Aile içi tapu devri, tapu harcı olarak da bilinir. Devri gerçekleştirecek olan kişi taşınmazın bağlı bulunduğu tapu dairesine gösterilen değerin % 4’ü olacak şekilde hesaplama yapılır. Bu % 4’lük pay ise alıcı ve satıcı arasında eşit bir şekilde paylaştırılır. Alıcı ve satıcı kendi aralarında anlaşarak tapu devir ücretinin farklı oranlarda ödenmesini sağlayabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir